Λίνα Στεφάνου, Μεταξύ μαγείας και πραγματικότητας

Λίνα-Στεφάνου

Λίνα Στεφάνου, Ανοηταίνετε ησύχως! [ποιήματα], εκδ. Μελάνι

Στον ίδιο κόσμο που ζούμε όλοι και ανάμεσα σε δύο ψυχικές καταστάσεις κινείται η Λίνα Στεφάνου στη νέα της ποιητική συλλογή, με τον απρόσμενο τίτλο «Ανοηταίνετε ησύχως!». Έχουν προηγηθεί, να θυμίσω, δύο ακόμη συλλογές και ένα μυθιστόρημα. Στο τωρινό της βιβλίο, από τη μία πλευρά βρίσκεται η Ελλάδα της κρίσης, η οποία κρίση μάλιστα μοιάζει συχνά να αποκτά ευρύτερες και τρομακτικές διαστάσεις, και από την άλλη πλευρά, και ταυτόχρονα, η μόνη πραγματικότητα που έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σε όλα αυτά, η ομορφιά, ο έρωτας, η καλλιτεχνική δημιουργία: «Η χαρά του θαλασσινού αέρα / στο κρεβάτι μου / Η μυρωδιά των καλοκαιρινά σιδερωμένων / φρεσκοπλυμένων σεντονιών / Οι σελίδες του βιβλίου / που τρίζουν ολοκαίνουριες καθώς τις γυρνάς / Εσύ».

Η κρίση όμως είναι παρούσα και σφοδρή και η ποιήτρια τη βιώνει και την αποδίδει με μεγάλη ένταση και συναισθηματική φόρτιση. Άλλοτε προσδίδοντας μυθικές διαστάσεις στην έτσι κι αλλιώς ζοφερή πραγματικότητα, «Ήταν μια εποχή / που από τα ανοιχτά παράθυρα / έβρεχε ανθρώπους στη γη», και άλλοτε με μια σχεδόν δημοσιογραφική γλώσσα, που κάποιες φορές δεν αποφεύγει τα στερεότυπα, τονίζοντας ίσως έτσι το πολιτικό της μήνυμα, αλλά αδυνατίζοντας, νομίζω, την ποιητική δραστικότητα του λόγου: «Τις πρώτες δειλές αυτοκτονίες / ακολούθησε κύμα ολόκληρο / Μια μακριά σειρά / από ηθικούς αυτουργούς κι ιδανικούς αυτόχειρες».

Η απάντηση της ποιήτριας στους σκοτεινούς αυτούς καιρούς που βιώνει η Ελλάδα και ο κόσμος ολόκληρος (ο οποίος μοιάζει κάποτε να έχει πράγματι απορρυθμιστεί) είναι ο έρωτας, που με ένα φιλί επουλώνει τις πληγές και τον θάνατο· είναι η αγάπη που με χάδια μπορεί να μας θυμίσει τον δρόμο μας· είναι η τέχνη, αυτό το επαναλαμβανόμενο θαύμα, και το ταξίδι, η φύση, τα χρώματα της άνοιξης, η αγάπη, το πάθος – όλα τα μέσα που διαθέτει ο άνθρωπος για να αξιωθεί τη μαγική εκείνη στιγμή «που θα συμπέσουν ο εαυτός σου από το παρελθόν, ο εαυτός σου από το παρόν, κι ο εαυτός σου από το μέλλον». Στην απόδοση αυτών ακριβώς των όχι και τόσο σπάνιων, ευτυχώς, στιγμών της ζωής μας και στην ικανότητα να τις προκαλέσει στον αναγνώστη βρίσκεται η πραγματική δύναμη της ποίησης της Λίνας Στεφάνου.

[Πρώτη δημοσίευση στο Ανοιχτό βιβλίο της Εφημερίδας των συντακτών, 1 Νοεμβρίου 2014]

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

001

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s